25 noiembrie

Data de 25 noiembrie celebrează Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.

Şi, la noi?

Conform rapoartelor Inspectoratului General al Poliţiei Române, în 2010, la nivelul întregii ţări, numărul total al infracţiunilor intrafamiliale a ajuns la 12.088, cu o creştere de aproximativ 26% faţă de anul 2009. In 2009, numărul de cazuri de violenţa domestică finalizate cu moartea victimei au fost de 101. Statisticile arată ca la noi în ţară, aproximativ 60% dintre femei au fost victime ale unei forme de violenţa domestică pe parcursul vietii lor însă prea puţine dintre acestea au curajul sa recunoasca public ca sunt victime ale violentei si sa raporteze acest lucru autorităţilor. Dacă e să ne referim doar la cifre, in Romania, violul si violenta domestica sunt un risc mai mare pentru femeile intre 15 si 44 de ani decat cancerul si accidentele de masina.

Ce crede lumea?

Un studiu din 2010 referitor la percepţia populaţiei asupra violenţei domestice arată că peste 70% din persoanele intevievate cred ca toate femeile devin la un moment din viaţă victimă a violenţei intra-conjugale. De asemenea, opinia generală este că 60% dintre femeile casatorite sunt batute de soti cel putin o data.

În ceea ce priveşte lupta impotriva violenţei domestice, opinia generală a populaţiei este marcată de o lipsă de încredere în capacităţile autorităţilor de a interveni eficient în cazurile de violenţă domestică. Romanii cred ca o femeie victimă a violenţei domestice nu are sens să raporteze abuzul sau, dacă o face, acest lucru nu va avea nici un efect in cel mai bun caz sau va genera creşterea violentei.

Statisticile oficiale recente la nivelul judeţului Bihor sunt greu de găsit. Rapoarte ale Ministerului de Interne arată ca în 2002 Bihorul se situază pe locul 7 pe ţară în ceea ce priveşte numărul de cazuri de violenţa intrafamilială, jumătate din acestea cazuri fiind femei, victime ale violenţei domestice.

Ce pot face femeile victime ale violentei domestice din Oradea?

Dacă sunteţi o victimă a violenţei domestice sau cunoaşteţi vreo femeie aflată în această situaţie puteţi să:

– apelaţi la Poliţie sau să sunaţi la numarul de telefon de urgenţă 983 – SOS Victimele Violenţei în Familie

– solicitaţi ajutor din partea Complexului de servicii comunitare Plopii fără soţ din Oradea, instituţie aflată în subordinea DGASPC Bihor. Aici puteţi beneficia de consiliere juridică şi psihologică şi puteţi primi sprijin pentru a iesi din situaţia dificilă în care vă aflaţi.

– contactaţi Asociaţia Smiles Oradea. Printre proiectele celor de la Smile se afla si un centrul de urgenţă şi adăpost pentru victimele violenţei în familie. Pe langa adăpost, Asociaţia Smile ofera si servicii de consiliere psihologica pentru femeia victima a abuzului si pentru copiii acesteia.

Pentru ca bataia nu e ruptă din Rai.