Uite, o iniţiativă faină, Interact Oradea organizează concursul “Primar pentru o zi”. Adresat copiilor cu vârste intre 14-18 ani, competiţia presupune redactarea unei scrisori adresate primarului, scrisoare în care să se regăsească răspunsul la întrebarea: Ce ai face dacă ai fi primar pentru o zi?
Scrisorile, numite generic “esee” (aşa cum putem citi în afişul oficial al competiţiei), se trimit pe adresa de e-mail [email protected] până în data de 7 aprilie, urmând a fi evaluate în perioada 8-14 aprilie.
Nu, ortografia nu va fi luată în considerare în jurizare pentru că aşa cum ştim, acesta nu este neaparat punctul forte al unui politician cu succesuri. De altfel, la asta cred că face aluzie greşeală din afiş, e o greşeală intenţionată. Se pune accentul pe politic, pe iniţiativă. Primarul e un om al faptelor. Ori asta, ori se sugerează de fapt că oricine poate participa sau în fine, oricine care pricepe ce înseamnă “esee”, organizatorii dovedind toleranţă faţa de limba română şi vorbitorii ei, chestiune faţă de care avem toată admiraţia. Cel mai bine ar fi fost totuşi să scrie “eseie“. Şi atunci s-ar fi citit aşa cum se pronunţă cuvântul franţuzesc, “essayé”, adică “încercat”, şmecherie care ar fi fost o metaforă “très chic” şi ar fi subliniat până la urmă, latinitatea limbii române.
Cele mai bune “esee” vor fi trimise primarului, acesta urmând să aleagă marele câştigător până în data de 28 Aprilie.
“Căstigatorul își va petrece o zi întreagă la Primărie și va învăța cum e să conducă un oraș de la însuși dl. Primar.”
Participaţi? Dacă da, succesuri!
Vai, cât m-am contrazis la un moment dat cu cineva pe pluralul cuvântului “eseu”. El o ţinea una şi bună că e “esee”, mie-mi dădea cu virgulă când auzeam. Noroc cu nenea dicţionaru’ care a elucidat misterul.