Expozitie de sculptura Ion Iancut-13.12.2013

PrintComplexul „Muzeul Ţării Crişurilor” organizează vernisajul expoziţiei de sculptură şi pastel a artistului plastic Ion Iancuţ, expoziţie al cărei generic poate fi Despre antropomorfizarea tragicului. Evenimentul va avea loc vineri, 13 decembrie 2013, ora 18.00, la Palatul Baroc (B-dul Dacia nr. 1-3), în cadrul Secţiei de artă.

Ion Iancuţ este pictor, sculptor şi desenator român (s-a născut la 28 februarie 1950 în Răducăneni, jud. Iaşi), o personalitate marcantă a artei plastice româneşti contemporane. Absolvent al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, Ion Iancuţ are o bogată activitate expoziţională, atît în ţară (la Sinaia, Focşani, Iaşi, Timişoara, Bucureşti), cît şi în Europa şi Asia (Italia, Olanda, Suedia, Germania, Bulgaria, Cehoslovacia, Japonia), unde a participat cu expoziţii personale sau alături de alţi artişti plastici reprezentativi din România. Artistul plastic a primit numeroase aprecieri pentru munca sa, fiind recompensat cu diverse premii: Premiul pentru sculptură ambientală la Sibiu, Premiul Revistei de specialitate “Amfiteatru” şi Premiul pentru Sculptură al Uniunii Artiştilor Plastici. De asemenea, este laureat al Marelui Premiu la Simpozionul de sculptură de la Burgas, a fost premiat pentru sculptură la Bienala de plastică mică de la Budapesta, a primit Medalia de aur „Dantesca” la  Ravena, în Italia, Premiul „Una Cultura per Europa”, acordat de Institutul Cultural din Italia şi Premiul I la Simpozionul internaţional de sculptură Mtheta din Gruzia.

“Elementul antropomorf este omniprezent în opera lui Ion Iancuţ (…). Sculpturile şi lucrările grafice ale lui Iancuţ sînt, pînă la capăt, plastice antropomorfizări ale tragicului. Fiinţa umană îşi exersează existenţa tragică în raport cu limitările care i-au fost hărăzite (…). Fără a fi pur conceptuală, deşi niciodată nu se depărtează de idee, această antropomorfizare a tragicului îl individualizează pe Ion Iancuţ nu doar în peisajul plasticii româneşti contemporane, ci şi în acel al plasticii europene. Rar ideea şi măiestria tehnică s-au întîlnit cu atîta folos în ultimii zeci de ani” (Aurel Chiriac).

La vernisaj vor lua cuvîntul dr. Aurel Chiriac, directorul Complexului „Muzeul Ţării Crişurilor”, şi David Indig, critic de artă.