Prezenți sâmbătă 19 martie la Oradea cu prilejul premierei noului film, regizorul Adrian Sitaru, actorii Robi Urs și Liviu Vizitiu au răspuns la întrebările celor prezenți la eveniment. La baza scenariului se află un text propus de actrița Alina Grigore în care este reluată tema din Romeo și Julieta.
Mai departe actorii și regizorul și-au implicat personajele în două mari încercări. Una oarecum retrospectivă este judecarea tatălui, Victor Anghelescu (Adrian Titieni), medic ginecolog în anii de interdicție a avortului din ”epoca de aur”, de către cei doi fii și una dintre fiice. Acuzat că ar fi denunțat femei care au făcut avort în mod ilegal, acesta răspunde că principiile lui nu îi lăsau decât dreptul la viață pentru cei deja concepuți. Parcă pentru a-l pune la încercare, soarta îi pune în față o alegere extrem de dureroasă, neverosimilă. Cei doi gemeni, fiul Romeo și fiica Sasha, îl aduc în fața rezultatului legăturilor lor incestuoase, un irealissim nepot conceput împreună, ”în familie”. Medicul este acum de acord cu un avort, dar nu operat cu propriile mâini, ci prin intermediul unui cunoscut. Numai că ruptura pare a se produce iremediabil între tată-medicul, și fiica însărcinată (Alina Grigore) cu fiul medicului, adică propriul frate (Robi Urs). În acest ambiguu balans de repulsie și surpriză spectatorului îi apare idila între fratele amorezat de propria soră și hotărât să își apere in extremis iubirea prin lupta pentru acceptarea copilului.
Așa cum lăsa se înțeleagă regizorul, filmul este un experiment. Actorii își conduc personajele ca și cum le-ar trăi viața. Ei apar în film la prima replică, fără duble, dar cu căutări și repetiții ale actorilor pentru propriile personaje. În acest fel povestea s-a născut fără un scenariu și fără ca actorii sau regizorul să cunoască finalul. El pare să fie o alegere și pentru spectator, dar pentru acesta trebuie văzut filmul.
Adrian Sitaru se dovedește același regizor ca în pelicula ”Pescuit sportiv” cu adâncimi misterioase, ca și cum ar exista două sau mai multe lumi paralele, una a a jocului actoricesc împreună cu intriga și una mai profundă a semnificațiilor conținute de unele dintre replici. Ironia sau umorul par părți inerente ale acestor plonjoane neașteptate în care incestul sau delațiunea sunt prilejul unor reflexii și nu ale unor condamnări.
Filmul a fost premiat la festivalul de film de la Berlin unde a obținut trofeul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă. La Oradea filmul poate fi vizionat la cinematografele Cinema Palace și Cortina.