Pe lângă călugarițele ursuline, Congregaţia Fiicele Carităţii ale Sfântului Vincenţiu de Paul a fost altă organizație caritabilă care a activat in Oradea începând cu mijlocul secolului XIX. Fiind sub patronajul bisericii catolice, ele au gestionat un întreg sistem educativ pentru fete (creşă, grădiniţă, şcoală de fete primară şi secundară civilă, liceu pedagogic). Activitătile lor caritabile se desfășurau in principal în cadrul Institutului romano-catolic Sfântul Vicenţiu însă Fiicele Carității de ocupau și de adăpostul Sfântul Ladislau din Olosig și de coordonarea unei şcoli primare în Velența.
Ordinul călugăresc Fiicele Carităţii a fost inființat de către preotul catolic francez Vincent de Paul în 1663 și avea ca misiune ajutorarea celor nevoiași, săraci sau orfani. În Franța au fost cunoscute la început sub denumirea de “surorile gri” datorită colorii gri a tunicilor purtate. O altă caracteristică era pălaria în formă de cornet, obicei păstrat până la mijlocul secolului XX. Începând cu 1800 organizația Fiicele Carității se extinde în toată Europa. În toate tările în care au activat, Fiicele Carității au fost activat în cantine sociale, închisori, spitale, orfelinate și au inființat școli.
Institutul romano-catolic Sfântul Vicenţiu a fost construit în 1868 după un proiect al arhitectului orădean Rimanoczy Kalman senior. Inițial clădirea găzduia o creșă și o grădiniță iar după trei ani ordinul călugăresc a deschis și o școală pentru fete. Institutul avea, începând cu 1879, un internat pentru fete. În 1896, în curtea interioară se construiește, după planurile aceluiași arhitect, o capelă în stil neoromanic. Aceasta este demolată în 1986. În 1899 clădirea principală este supraetajată după planurile lui Rimanoczy Kalman junior iar în perioada 1906-1911 institutul s-a extins și pe străzile învecinate. După 1948, clădirea Institutului romano-catolic Sfântul Vicenţiu a fost confiscată de autoritățile comuniste iar călugărițele au fost alungate. Din 1983 până în 2010 aici a funcționat Grupul Şcolar Economic “Partenie Cosma”.
Mirela, de unde ati facut rost de vederile respective? Sunt cu totul speciale. Daca ati mai alatura astfel de vederi si altor articole ar ridica valoarea document a articolelor. Felicitari. Mircea
Summa cum laude, Mirela!!
Liceul Economic dar si anterior Scoala de Cooperatie.Si acum puneti si poze despre cum arata noua amenajare?