Umbrela Verde este o campanie de responsabilizare fata de mediu, initiata de Tuborg Romania cu sprijinul Ministerului Mediului.
Incepand cu anul 2010, Umbrela Verde a organizat competitia “Capitala Verde a Romaniei”. Competitia are ca scop identificarea si promovarea acelor orase care au luat cele mai eficiente masuri pentru reducerea poluarii, conservarea mediului inconjurator si responsabilizarea cetatenilor faţă de mediu.
Anul acesta, bătălia s-a dat între 13 oraşe: Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Oradea, Braila, Sector 2- Bucuresti, Suceava, Botosani, Tulcea, Ramnicu Valcea, Alexandria, Bistrita si Sinaia. Competiţia se desfăşoară pe bază de vot online, candidatura unui anumit oraş putând fi susţinută prin postări pe internet. Oraşul care întruneşte cele mai multe postări(=voturi) ia marele premiu. Acesta va fi înmânat oficial municipalităţii.
Nu o sa vă vină să credeţi: Oradea este printre finaliste. De fapt, este pe locul I fiind urmată îndeaproape de Braşov. Argumentele pro pot fi citite în cele deja 20 de postări de susţinere pe care le găsiţi aici.
Nu ştiu dacă postarea de faţă poate fi considerată un argument pro. În faţa “provocării” de a argumenta că Oradea merită să fie “capitala verde a României” ma văd nevoită să procedez cum fac uneori la servici când nu ştiu, sau vreau să evit, răspunsul la o întrebare care mi se pune: răspund cu o altă întrebare.
Aşa că mingea e în terenul vostru: credeţi că Oradea merită marele titlu? Da? Nu? De ce?
Da! Probabil din cele 13 finaliste, Oradea a facut cel mai mare progres in materie de spatiu verde ajungand la 25 mp pe cap de locuitor. Si se anunta un 2012 foarte important pentru suprafetele verzi cu 2 parcuri mari in proiect. 😀
In mod sigur da!
Si eu sustin acelas lucru. Oradea face progrese vizibile. S-au facut mult si cred ca mai sunt multe de facut. Eu sper ca vom castiga. Hai ORADEA!
@Bogdan-Atunci nu ar trebui sa fie capitala verde anul viitor?
@Mirela, poate fi capitala verde si anul viitor! 😀
Daca avem in vedere scopul concursului si criteriile de jurizare, termenul “verde” nu se refera la culoarea frunzelor panselutelor din sensurile giratorii, a firelor de iarba dintre sinele de tramvai sau a arborilor care au ramas intre parapetii de beton de pe malul Crisului. “Orasul verde” este un concept ce se refera la o gandire strategica, la organizarea si dezvoltarea sustenabila a intregului oras, a tuturor sistemelor implicate in functionarea lui. De exemplu: descurajarea transportului auto prin cresterea accesibilitatii transportului in comun si in zonele periferice; folosirea materialelor cu impact redus asupra mediului, reciclabile in amenajarile publice (nu beton si bitum), surse de energie regenerabile (solare) pentru iluminatul public si nu numai, parcari cu dalaj inierbat, dalaje drenante si nu covoare asfaltice prin parcuri; colectarea si reutilizarea apei de ploaie, sisteme pentru fatade verzi, acoperisuri inierbate; pana se va ajunge la o astfel de viziune, vom avea doar un oras ceva mai ingrijit fata de anii precedenti, dar nu o “capitala verde a Romaniei”.
Am mai scris pe undeva despre asta deci se prea poate sa ma repet.
Incep cu un citat de pe site-ul organizatorilor (www.umbrelaverde.ro)
“Scopul proiectului este sa responsabilizeze publicul roman cu privire la respectarea mediului inconjurator. Ce ne dorim este sa-i incurajam atat pe reprezentantii autoritatilor locale, cat si pe cetateni sa initieze sau sa se implice in proiecte ecologice, care pot imbunatati calitatea vietii in marile orase ale Romaniei.”
Deci vorbim de 1. respectarea mediului inconjurator 2. implicare autoritati/cetateni in proiecte ecologice 3. efectul 1 si 2 asupra calitatii vietii.
Eu unul nu vad care sunt acele proiecte ecologice in Oradea care o indreptatesc la acest titlu. Respectarea mediului e pe aici (si nu numai pe aici) doar un slogan (vezi modul in care e tratata natura atunci cind se construieste ceva), giratiile, podurile, aleile de promenadă pe langa Cris nu fac orasul “verde”. Dimpotriva multe din aceste amenajari fac orasul mai putin verde (si, discutabil, mai frumos in opinia altora).
Desigur sunt si unele exceptii (ele vin de regula de la ONGuri) dar sunt prea putine si lipsite de consistenta si de ecou din partea autoritatilor pentru a conferi un astfel de atribut orasului.
Total de acord cu ideile lui arh in ce priveste dezvoltarea ‘verde’ a unui oras iar Oradea e departe de asa ceva.
http://www.facebook.com/OradeaInImagini pentru cei care pot, priviti aici imagini de demult si chiar din istoria recenta, cu nostalgia unui burg extraordinar curat, frumos si foarte verde. Micul Paris merita cu toata convingerea sa-si recastige farmecul. Ajuta si tu sa ne realizam acest vis!
@Minunia- Oradea nu e un burg extraordinar de curat. Iar argumentele lui arh si xtree sunt extrem de pertinente. Verdele din “capitala verde” sigur inseamna mai mult decat iarba din parc. Sa sustinem orbeste ca suntem un oras verde ne-ar putea face sa cadem in eroarea de a nu vedea padurea din cauza copacilor (plantati, sigur, cu regularitate si pictati cu var de cetatenii gospodari). Trebuie sa ne intrebam daca avem cu adevarat padurea.
Desi trebuie sa recunoastem ca mai sunt multe de facut in acest oras, daca e sa-l comparam cu altele din Romania, chiar nu stam rau deloc. Spatii verzi – exista, vor fi si mai multe etc. dar marea lor calitate este faptul ca sunt raspandite relativ omogen in oras. Desi sunt mici comparativ cu Parcul Dumbrava din Sibiu de ex. – sunt dese si aproape unele de altele. Promenadele devin si ele din ce in ce mai ok. Spatiile verzi dintre blocuri sunt si ele destule.
Trafic – in calitate de sofer trecut prin toata tara va spun sincer ca Oradea este cel mai bine fluidizat oras mare la acest moment. Si ma refer atat la tranzit cat si la traficul local. Se poate traversa repede, pe unda verde etc. da exista congestie dimineata timp de 15-25 de minute la Turbo pe directia Nufarul-Gara; dar atat. Ia conduceti in Cluj, TM, Sibiu, Iasi etc. Singurul oras care se apropie de noi este Brasovul.
Nu uitati ca avem 2 poduri in plus de anul trecut peste Cris si inca 3 mai mici peste Peta si calea ferata – toate cu scop de fluidizare trafic. Mai urmeaza inca unul anul acesta. rezultatul este descongestionarea traficului si reducerea poluarii.
Transport in comun – parcul este foarte nou, atat autobuzele cat mai ales tramvaiele.
Proiecte de mediu – pai inclusiv amenajarea malurilor Crisului de catre ABA tine tot de un proiect de mediu. Campaniile de colectare de ex (una chiar saptaman asta); de responsabilizare cetateni cu aruncatul pe jos; modernizarea cet-ului (77 mil euro, e mult); faptul ca in oras se utilizeaza apa geotermala pentru incalzire (intra la surse alternative, altii nu au); faptul ca spre deosebire de Cluj noi deja avem o rampa de gunoi ecologica … deci lucruri din diverse arii care puse cap la cap dau o suma rotunda mai mare decat la altii.
Prin urmare ii contrazic pe cei care considera ca o giratie sau un pod nu pot face un oras mai verde.
concluzie – meritam titlul in Romania si sper sa fie doar inceptul. Exista suficiente proiecte care coroborate sa ne mentina sansele si pt. anii urmatori – dar mai ales sa ne faca viata mai usoara (aerul, si ma refer la CET pe orice altceva decit carbuni si pacura)
De acord cu Xrtee. Dar si Ady are dreptate , in sensul ca daca comparam cu alte orase, Oradea nu sta chiar asa rau.
Cu toate astea…
Nu cred ca Oradea merita sa fie capitala verde a Romaniei. Cel mai verde oras din Romania este Timisoara.
Timisoara are muuult mai multe parcuri si spatii verzi decat Oradea. Ce parcuri are Oradea? Are 3-4, maxim 5 asa mai mari.
Intr-un oras verde ar trebui sa se puna accent pe folosirea bicicletelor in locul automobilelelor. La ora actuala, Timisoara dispune de cea mai mare retea de piste pentru biciclete. In plus de asta, in Timisoara se incurajeaza intens folosirea bicicletelor.
Cate piste de biciclete are Oradea?
Una pe malul Crisului, una pe Cantemir, una scurta langa supermarket Crisul si cam atat…
Deci in Oradea exista doar 3 piste de biciclete dispersate, pe cand in Timisoara exista o adevarata retea de piste.
Dupa parerea mea, Timisoara ar trebui sa fie capitala verde a Romaniei. Oradea e la multi km distanta…
Dar daca tot a castigat titlul de capitala verde, sper ca d-l primar va face investitiile necesare pentru a face din Oradea un adevarat oras vede.
Degeaba “ar trebui” daca nu a reusit sa fie. In loc sa criticam patimas invingatorii mai bine analizam invinsii.
Parcul Libertății, lângă zona de luncă a Crișului Repede
Parcul Rhédey – acest parc se suprapune cu Grădina Zoologică și cu Parcul N. Bălcescu.
Parcul Traian
Parcul 22 Decembrie
Parcul Țăranilor
Parcul Petőfi
Parcul Palatului Baroc (a Episcopiei romano-catolice maghiare)
Parcul Dendrologic Cetate
Parcul Universității, un parc dendrologic din campusul universitar
Parcul Olosig (pe teritoriul fostului cimitir Olosig)
Parcul Seleuș
Parcul Calvaria (Dealul Ciuperca)
Parcul Linistii (fost cimitir Oloszig)
Cele mai importante scuaruri și zone de promenadă sunt:
Piața Unirii
Piața Independenței
Piața Ferdinand
Piața Magnoliei
Piața Ghioceilor
Piața Ignație Darabanț
Splaiul Crișanei (Arena Antonio Alexe)
Orășelul Copiilor
+ malurile Crisului pe o lungime din ce in ce mai mare
si din timisoara:
Parcul Central
Parcul Libertății
Parcul Copiilor
Parcul Rozelor
Parcul Catedralei
Parcul Justiției
Parcul Civic
Parcul Botanic
Parcul Alpinet
Parcul Regina Maria
Parcul Mocioni
Păduricea Giroc
Parcul Doina
CADASTRUL TIMIŞOAREISuprafaţa tuturor parcurilor existente pe raza municipiului Timişoara este de 117,57 haSuprafaţa totală a scuarurilor este de 21,58 haParcul cu cea mai mare suprafaţă este Păduricea Giroc (fosta pepinieră a oraşului) -9,03 ha, urmată de Parcul Botanic-8,41 ha
Oradea – mai caut, pana acum am dat de o estimare la cca 100 ha suprafata gazon parc.
diferenta intre orase este de cca. 100-140k locuitori si 10-15 km patrati.
Dupa cum spuneam, si esti de acord cu mine, conteaza atat existentul cat si proiectele (cu aplicabilitate rapida, nu alea de acum in 20 de ani) + alte aspecte legate de infrastructura.
Hai sa nu fim mironositi si sa acceptam ideea ca nu stam chiar in fundul lumii. Si ar mai fi un aspect important neremarcat de negationisti: in calitate de Capitala Verde vom avea acces prioritar la fonduri de dezvoltare pe mediu! asta inseamna mai bine pentru toti, inseamna bani etc. – si am incredere ca administratia local nu e nepregatita la capitolul asta.
si ca ca va dau o idee din start la ce ne-ar ajuta = reconversie si ecologizare terenuri industriale gen CET II; plan pe care primaria il are de mult doar ca statul se incapataneaza sa nu il atribuie cet-ul nici dupa a 10 licitatie esuata!
Final – aveti/avem voi/noi romanii in general o meteahna a subestimarii ce ne impiedica intotdeauna sa apreciem capra locala si atunci cand o merita! eu zica ca antenele sunt de vina 🙂
Din cate am inteles concusul respectiv nu si propunea sa stabileasca care oras ARE cele mai multe parcuri ca numar sau suprafata deci comparatia asta (la fel ca si altele) e irelevanta.
Fluidizarea traficului e doar un aspect in ce priveste atributul de “verde”, nu cred ca ajunge. Apropo de trafic astept de n ani o retea de piste de biciclete, adevarata…nu doar niste linii pe sosea/trotuar care oricum nu se respecta de nimeni si de cele mai multe ori se termina in “aer”. Cred ca asa ceva ar arata mult mai clar intentiile “verzi” ale administratiei, momentan ele mi se par mai degraba stravezii.
Nu am fost recent in toate orasele concurente, probabil ca daca a castigat, la Oradea e verdele cel mai deschis la culoare pe care l-a vazut juriul. Astept sa vad “impactul” pe care o sa-l aiba asupra calitatii vietii in oras.
PS: mironosita e substantiv feminin, pluralul e mironosite.
am uitat ghilimelele – era o figura de stil.
astept si eu sa vad rezultate. Poate peste 1 an vom fi placut surpinsi.
zi faina atuturor