Conform specialiştilor Observatorului Astronomic Vasile Urseanu, curentul de meteori numit Draconide ar putea avea o izbucnire de activitate în noaptea de 8 spre 9 octombrie.
Acest festin celest se datoreaza deplasarii planetei noastre pe traiectoria parcursa de cometa 21 P/Giacobini-Zinner de obicei putandu-se observa doua, trei stele cazătoare pe oră. Anul acesta însă s-ar putea să vedem mai multe, 60 pe oră, pentru că ne vom întâlni cu o parte densă în particule a locului prin care a trecut cometa între 1900 și 1907.
În 1933 și 1946 planeta noastră a trecut prin aceeași parte a traiectoriei cometei și s-au observat adevărate „furtuni” de meteori. Se crede că anul acesta activitatea va fi mai slabă ca intensitate decât atunci pentru că materialul din zonă s-a disipat în spațiu.
Cum sa vedeti Draconidele?
Calculele arată că undeva între ora 22 și 3 dimineața ar trebui să observăm mai multe stele căzătoare care par a veni din constelația Draco, aflată nu departe de strălucitoarea stea Vega. Cei ce doresc să observe Draconidele trebuie să iasă în afara oraselor, undeva unde nu sunt lumini artificiale, în noaptea de 8 spre 9 octombrie si să observe cerul cu ochiul liber în partea opusă Lunii.
A, şi să vă puneţi o dorinţă.