Astăzi se împlinesc 108 ani de la inaugurarea clădirii Primăriei Oradea, la 10 ianuarie 1904. Construcţia edificiului a început în februarie 1902 avându-l ca şi arhitect pe Rimanoczy Kálmán jr. şi contractor Sztarill Ferenc.
Terenul pe care s-a construit actuala primărie găzduia iniţial reşedinţa Episcopiei Catolice. Clădirea era una simplă, cu un singur nivel şi un turn mic cu cruce. După construirea Palatului Baroc, Episcopia se mută din această reşedinţă care va fi ocupată mai apoi de Academia de Drept şi Liceul arhireal (viitorul Gojdu).
La începutul anului 1900 Primăria Oraşului Nou se afla tot în actuala Piaţa Unirii, hanul Vulturul iar cea mai mai veche primărie a oraşului Oradea, numită şi primăria mică era situată la intersecţia Str. Republicii cu Str. Eminescu (pe locul unde se va construi Palatul Stern). Unificarea părţilor componente ale oraşului a impus construirea unei primării unice al cărei amplasament trebuia să fie, datorită spaţiului generos, în Oraşul Nou.
Demolarea fostei reşedinţe episcopale a început la 21 octombrie 1901 şi construcţia noii primării în luna februarie a anului următor. Arhitectul, Rimanoczy Kálmán jr, era însărcinat să combine cele trei proiecte depuse pentru primărie în ceva „deosebit”. Clădirea rezultată este una impunătoare şi are o faţată sobră în stil neoclasic. Accentul decorativ cade pe tronsonul central susţinut de pilaştri. Balconul de la etajul I este încadrat de coloane cu capiteluri compozite. Deasupra coronamentului rezalitului s-au aşezat patru statui alegorice iar în faţa acoperişului mansardat încă două. Turnul, care la data construcţiei era programat să fie cel mai înalt turn din oraş şi să servească ca punct de observaţie pentru pompieri, depăşeşte 50 metri în înălţime. În octombrie 1944 Primăria este incendiată şi pierde complet ultimul nivel şi acoperişul. În restaurare, clădirea pierde turnuleţul mic de deasupra mansardei rezalitului. Statuile alegorice au fost renovate în 1998-2000.
Cei care doresc să celebreze ziua Primăriei printr-un tur al acesteia o pot face marti 10 ianuarie cu începere de la ora 14.30 (mai multe informaţii citeşti în BihorStiri ). Turnul Primăriei este de asemenea deschis publicului zilnic între orele 10-17.
Surse bibliografice:
Liviu Borcea, Memoria caselor, Editura Arca, Oradea, 2003
Petér I. Zoltán, 3 secole de arhitectură orădeană, Ed.Muzeului Tării Crişurilor, Oradea, 2003