Începutul…
Începuturile aviaţiei la Oradea datează în secolul XX, primul deceniu al anilor 1900 reprezentând încercări timide, mai întodeauna eşuate, ale unor “constructori de păsări mecanice” care, din lipsa mijloacelor financiare, nu reuşeşc să ducă la bun sfârşit construcţia primului avion orădean.
9 august 1910 este data primului zbor cu avionul din Oradea. Aparatul era un avion biplan confecţionat de Anton Lantzendorfer, locotenent al regimentului din localitate. Asamblat în întregime la Oradea, la fabrica de trăsuri Vadz şi Grosz, avionul era construit în sistem Farmann, avea un motor Anzani iar lungimea aripilor măsura 10 metri. Construcţia sa s-a bucurat de sprijinul Primăriei şi a fost puternic mediatizată în presa vremii care trasmitea ştiri despre încercările de zbor şi dificultăţile întâmpinate, invitând totodată orădenii să admire, contra unei taxe modice, aparatul care va fi expus la Casa Comitatului.
“Pentru ziua de azi a fost destul”
Pare oarecum amuzant, dar aceste cuvinte marchează, aproape profetic, istoria aviaţiei orădene. Ele au fost rostite de pilotul Anton Lantzendorfer după efectuarea primului zbor din seara zilei de 9 august 1910. Sute de orădeni s-au strâns pe terenul de langă Cimitirul Rulikovsky, pe platoul de dincolo de “Fântâna lui Bone”. După ora 19.45 elicea avionului a fost pornită fără însă ca aparatul de zbor să poată fi pus în funcţiune. O parte din privitori au plecat dezamagiţi însă, la insistenţele pilotului, avionul reuşeşte să decoleze în cele din urmă, în faţa a 30-40 de spectatori. Sub un ropot de aplauze, avionul s-a înălţat 4-5 metri de la sol, a zburat o distanţă de 20-30 metri după care a aterizat. Şi aici intră în scenă celebrele cuvinte ale primului pilot orădean…..
Englezul G. H. Hamel
Zborul lui Lantzendorfer a fost considerat un început promiţător. În noiembrie 1910 municipalitatea încheie un contract cu englezul G. W. Hamel care va efectua un zbor demonstrativ în duminica din 13 noiembrie, pe acelaşi teren de lângă “Fântâna lui Bone”. Evenimentul nu a fost lipsit de peripeţii pentru că aparatul de zbor, al cărui piese trimise din Franţa au fost asamblate în Oradea, suferise rupturi în două locuri. Biletele la eveniment fiind vândute în avans, G. W. Hamel a decis să îşi asume riscul unui zbor.
Avionul pilotat de G. W. Hamel a facut trei decolări şi s-a ridicat la 200 metri de la sol, pentru o perioadă de 15 minute, ultima decolare fiind întreruptă de o aterizare forţată. Între zboruri, pilotul a servit un ceai cu primarul din acea vreme, Rimer Karoly.
De atunci până în perioada interbelică istoria nu consemnează evenimente semnificative în aviaţia orădeană.
Primul aeroport cu pistă de decolare aterizare era localizat mai la nord de cel actual, pe stânga şoselei Oradea-Arad. Deschiderea pentru traficul de călători s-a realizat în 1938. Amplasamentul actual al aeroportului datează de după cel de-al doilea război mondial însă betonarea pistei de aterizare are loc doar la 1967.
O să închei folosind celebra expresie a pilotului Lantzendorfer, zis Lanyi:
“Pentru ziua de azi a fost destul”
(Sursa pentru informaţiile istorice: L. Borcea- Memoria caselor)
Un articol superb, iar fotografiile, superbe si ele. Felicitari!
RimLer Károly, Rulikowski,