Fotografie realizata din turnul Bisericii cu Lună, înainte de 1900 (click pe imagine pt. a mări).
Biserica Sf. Ladislau, Piaţa mică şi fosta clădire a Episcopiei romano-catolice (demolată în 1901 pentru construcţia clădirii Primăriei)
Sfârşit de secol XIX. Vedere de sus.
În categoria: Oradea la paşi mărunţi
– January 29, 2012
Acolo era un fel de târg?
Ce interesant arata…mi-ar placea sa mai vad poze din Oradea de demult…ce era in centru,in locul statuii lui Mishu,ceva piata? se vad carute,parca…masini nu erau,cred…oricum ma bucur sa vad ceva atat de vechi despre orasul nostru ! 🙂
Pe la mijlocul secolului XIX actuala Piata Unirii se numea Piata Mica si era intradevar un targ. Piata Mare se gasea pe locul actualului parc 1 Decembrie. In anii 1850-1900 aici era un targ de comercializare al produselor agricole si animale. Targurile erau de trei tipuri- de tara , saptamanale si zilnice. Targurile nationale care se organizau si in Piata Mica erau de obicei programate in a treia saptamana din martie, iunie, septembrie si decembrie incepand de marti. Targul de pasari era programat sa inceapa cu o zi inainte, lunea. Incepand cu 1890, datorita problemelor legate de igiena, targurile de cai si vite cornute au fost scoase din centrul orasului. In 1900 pe aici trecea un tronson de retea feroviara interna care lega Piata Mica de Arborele Verde (acum Teatrul Arcadia pe Str. Vasile Alecsandri) si apoi Piata Mare (P. 1 Decembrie) de unde la 7.20 fix pleca spre Velenta cu destinatia Baile Felix. Dupa 1906, aici ajungeau primele tramvaie oradene, venite de la Gara in directia Parcul Rhedey (viitor Balcescu) si cimitir. Importanta locului a facut ca aici sa fie instalate primele 25 de lampi de gaz pentru iluminat public in 1852. Actuala str. Primariei care pornea din Piata Mica spre Calea Aradului se numea “strada nemteasca”, fiind locuita in general de cetateni de etnie germana. Targul din Piata Mica a fost mutat definitiv in 1923, locut transformandu-se in “parc modern”. Piata Mica a avut de-a lungul timpului numeroase denumiri, in functie de regimurile politice la a caror instalare ( de cele mai multe ori cu fast si ovatiuni) a fost tot timpul prezenta: Piata Mica, Piata Ferdinand, Piata Unirii. “Toata lumea importanta” a trecut pe aici. In locul statuii lui Mihai Viteazul a existat o statuie a regelui Ferdinand, apoi un monument ridicat in onoarea soldatilor cazuti in cel de-al doilea razboi mondial.
@Corina Ciuciu
Indig Paul a publicat un CD ROM cu 1000 de vederi cu Oradea veche.
Cd-ul poate fi comandat online la aceasta adresa [email protected]
Pana atunci, mai puteti vedea imagini cu Oradea veche si aici
inainte de unirea din 1918, in piata era amplasata statuia regelui Szent Laszlo. dupa unire, ea a fost mutata in fata bazilicii romano-catolice, unde poate fi vazuta si astazi. amenajarea pietei, care avea in centru statuia regelui Ferdinand asa cum se pastreaza si acum, este proiectul arhitectului Duiliu Marcu.
@Arh. Octavian Muth:
Dvs, cum gasiti rezolvarea actuala a pietei Unirii in varianta propusa de arh. Duiliu Marcu?
mai multe imagini cu Piata Mica (Piata Unirii de acum) de la sfarsitul sec.XIX si inceputul sec.XX : http://goo.gl/s3yyl