Ştiaţi că….Oradea se înfrăţeşte cu alte 6 oraşe?

Oradea are mai mulţi fraţi şi surori.

Primul, şi îndrăznesc să spun că şi cel mai bun frate al Oradiei a fost Debrecen-ul. Înfrăţirea datează din 1992. Oradea are cu Debrecenul proiecte culturale, în sectorul neguvernamental şi economic. Printre ele amintim „Fereastră spre Europa” şi podul de flori din luna august, schimburi de expoziţii şi colaborările între administraţiile şi instituţiile din cele două oraşe. În 2008, cele două oraşe au colaborat pentru organizarea Campionatului Mondial de Polo. Oradea şi Debrecen au deja mai multe proiecte comune cu finanţare europeană, ultimul dintre ele fiind acela legat de accesul wireless la internet in zona metropolitană Oradea si Debrecen.

În 1996 Oradea se imbogăţea cu un nou frate, oraşul suedez Linköping. Nu ştim sigur dacă poveştile despre fabricarea bitter-ului suedez la Oradea sau cele despre turistele suedeze venite la Băile Felix sunt adevărate sau doar simple(şi răutăcioase) anecdote. Ce ştim sigur este că suedezii din Linköping ne-au ajutat cu implementarea sistemului GIS (hărţi digitale) pentru zona metropolitană Oradea în anii 1998-1999. La aceea dată, Oradea se mândrea că era singurul oraş din Romania care utiliza tehnologia GIS iar punerea efectivă in practică a sistemului s-a realizat printr-un proiect finanţat de Federaţia Municipiilor din Suedia. Fraţii nostri nordici s-au mai implicat şi în proiecte sociale şi au construit o rampă pentru persoane cu handicap la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. După care s-au întors în ţara lor friguroasă şi nu am mai auzit nimic de ei.

În aprilie 2005 se puneau bazele frăţiei cu oraşul Givatayim din Israel. Legăturile cu acest oraş începuseră încă din 2004 când Primăria fusese contactată de conducerea orasului Givatayim: primarul Efi Stenzler, viceprimarul Reuven Ben Shachar si consilierul Yossi Arbel, toti trei fiind originari din Romania. Relaţiile de “rudenie” cu Givatayim urmau să contribuie la dezvoltarea legaturilor dintre cele doua comunitati in plan economic, cultural, sportiv şi în invatamant. În domeniu cultural urmau să se organizeze “expozitii reciproce in cele doua orase, deplasari de creatie, vizitarea reciproca a atelierelor artistilor, cu precadere in domeniul artelor plastice si al artei fotografice, spectacole ale unor formatii muzicale si de dans”. Organizatia YADD, Corporatia pentru Dezvoltare din Givatayim, va incuraja turismul din judetul Bihor, cu precadere zona Baile Felix. O delegaţie a Primăriei Oradea a vizitat Givatayim-ul în septembrie 2005.

În mai 2005, Oradea a fost gazda unei delegaţii venită din Coslada, Spania. La finalul vizitei, a fost semnat protocolul de înfrăţire dintre cele două oraşe. Astfel, data de 12 mai urma să devină “Ziua culturii spaniole în Oradea”, concomitent cu “Ziua culturii româneşti în Coslada“. Delegaţia spaniolă s-a întâlnit cu reprezentanţii municipalităţii orădene, cu cadrele universitare şi cu oamenii de afaceri din Bihor. Înainte de plecare, spaniolii au asistat la un spectacol folcloric, eveniment la care au simtit sa raspunda cu reciprocitate, invitându-ne în luna iunie 2005 la un festival folcloric la ei acasă. “Ziua culturii spaniole în Oradea” nu a fost sărbătorită încă, însă eu o aştept cu nerăbdare.

Relaţia cu Mantova a început tot în 2005, dupa mai bine de 25 de ani de colaborari. De fapt mult mai mulţi ani, dacă e sa ne luam dupa textul protocolului oficial în care sunt mentionate “premisele istorice datând din secolul IX” ale colaborarii dintre oradeni si italieni. In fine, “...Tinand cont de pozitia importanta a comunitatii italiene in sectorul economic al Oradiei, din care fac parte numerosi investitori originari din zona Mantova”, infratirea celor doua orase părea cea mai buna idee posibila. Să fim fraţi presupune vizite reciproce intre cele doua municipalitati, cu obligatia ca gazda să cazeze si ospăteze cum se cuvine pe cel ce vizitează, dar si alte schimburi de experienţe şi cunoştinţe. În 2007, presa relata despre demararea unui proiect cultural comun, finantat din fonduri europene, pentru organizarea retelei de orase a “Festivalului European 2007-2012”. Primăria Oradea urma sa devină partener în cadrul unui proiect iniţiat de Mantova privind crearea unor reţele de oraşe europene care să găzduiască anual fiecare câte un festival. Parteneriatul i-ar fi adus Festivalului Toamna Oradeana 2008, suma de 55.000 de euro. Italienii urmau sa ne mai impartaseasca din experienta in ceea ce prieveste dezvoltarea aeroportului si domeniul zoohteniei. Nu ştim daca unul dintre aceste proiecte s-a materializat, însă în ultimii 5 ani singurele referinţe în presa locală sunt legate de vizita din 2011 a unui grup de orădeni (6 tineri interpreţi vocali şi instrumentişti) la festivalul “Mantova and friends”, manifestare unde am cântat cântece populare din Bihor.

Dupa o pauza de 3 ani, în 2008, Oradea se înfrăţea oficial cu Ceyrat-ul. Aceasta este o comună cu 5458 locuitori situată într-o zonă din partea central sudică a Franţei. În 1992, Şcoala Generală nr. 16 se înfrăţea cu Colegiul Henri Pourrat din Ceyrat. Înafara schimburilor de elevi, francezii ne-au mai trimis câteva autobuze pentru transportul în comun. Înfrăţirea Oradea-Ceyrat a cunoscut o revigorare în luna aprilie 2012 când Str. Toamnei din Oradea a căpătat numele de Str. Ceyrat. Prin reciprocitate, în Ceyrat se pare că există o Alee d’Oradea.

Pe lângă aceste 6 localităţi, Oradea mai are o serie de veri şi verişoare cu care are încheiate pacte de prietenie si alte raporturi de colaborare: Trento şi Provincia Perugia din Italia, Kosice din Slovacia, Ivano-Frankivsk din Ucraina, Reims si Montbéliard din Franța, si, sa nu vă mire, Hiroshima.

Trăiască prietenia dintre popoare!