Clima oraşului Oradea

Cât de cald este la Oradea?

Temperatura medie anuală la Oradea este de 11,6 grade Celsius. Cea mai friguroasă lună este ianuarie, cu o medie a temperaturii de 1,7 grade Celsius, iar cea mai călduroasă este luna lui Cuptor, iulie, în care de-a lungul timpului s-au înregistrat temperaturi medii de 20,8 grade Celsius. Cea mai friguroasă ianuarie la Oradea a fost în 1964 când temperatura medie a scăzut la -9,8 grade Celsius, cu aproape 10 grade sub media obişnuită a lunii. Din anii ’60 încoace, cel mai rece an pe care orădenii au trebuit să îl înfrunte a fost 1985 (vă mai aduceţi aminte Crişul îngheţat?) când temperatura anuală medie a scăzut la 10,3 grade Celsius. Anul 2000 a fost unul deosebit de călduros, cu o medie anuală a temperaturilor de 13,6 grade Celsius. Şi pentru că tot vorbim de grade Celsius, minimul absolut (cea mai rece zi) din la Oradea s-a înregistat în 24 ianuarie 1942 când orădenii s-au putut plimba prin oraş la -29,2 grade Celsius. Cu maximul absolut suntem contemporani, el s-a petrecut în 21 august 2000 şi a înregistrat 40 grade Celsius. Un fenomen mai puţin confortabil este cel al zilelor tropicale care apar mai frecvent în lunile iulie şi august, izolat în lunile mai, iunie, septembrie şi o singură dată în aprilie. În 1964 ele au început din iunie şi au durat 21 de zile.

Cartiere diferite, temperaturi diferite.

Cât de cald este la Oradea pare să depindă şi de regiunea din oraş în care locuiţi. Astfel, partea de nord-vest a oraşului (Rogerius) şi zona industrială, cartierul Nufărul şi zona Centrală se caracterizează prin temperaturi mai ridicate şi umiditate mai scăzută fată de celelalte părţi ale oraşului. Meteorologii le numesc „insule de căldură”. Dacă pentru Nufărul şi zona centrală acest lucru se explică prin peisajul urban bogat în beton şi sărac în vegetaţie, pentru zona de vest se datorează poziţionării în aşa numita „umbră de vânt”, direcţia predominantă din care bate vântul în Oradea fiind sud, sud-est.  Zona sudică a actualei părţi construite din oraş are o temperatură mai scăzută vara spre deosebire de zona nord-vestică de luncă. Dacă vă interesează să vă construiţi o casă pe Dealurile Oradiei trebuie să ştiţi că, raportată la restul oraşului, această zonă înregistrează iarna temperaturi mai ridicate şi o umiditate mai scăzută. Situaţia se inversează vara când temperaturile de pe deal sunt mai scăzute decât în oraş şi umiditatea este mai ridicată.

Precipitaţiile

Oradea primeşte precipitaţii dinspre vest şi uneori dinspre ciclonii mediteraneeni de sud-vest, având asfel un climat de tip continental cu influenţe oceanice. Luna cea mai ploiasă este … iunie, urmată de decembrie, iar cea mai puţin bogată în precipitaţii este februarie urmată de octombrie.

Vânt?

Aproape că nu avem. Dealurile de Vest din apropiere, apoi Munţii Carpaţi au un rol de baraj în calea vântului rece dinspre nord-est. Astfel veţi fi de multe ori surprinşi de diferenţa de vreme între Oradea şi Debreţin, spre exemplu, unde poate fi un frig pătrunzător şi vânt destul de puternic, iar pe Criş doar uşoare adieri. Viteza medie a vântului la Oradea este de 2,9 m pe secundă. În situaţiile în care bate vântul la Oradea direcţia dominantă a vitezei maxime este dinspre sud, cu excepţia lunii august când este dinspre sud-est. Ce avem însă este o „ briză urbană” care se naşte din circulaţia aerului dinspre periferie spre centru, fenomen cauzat de aerul cald, uscat şi cu presiune scăzută care pluteşte deasupra oraşului. Crişul Repede contribuie şi el la răcorirea oraşului.

Un oraş cu zile senine.

Poate nu v-aţi fi gândit să calculaţi dar, statistic vorbind, procentul zilelor însorite la Oradea este de 46,2%. Cele mai multe zile noroase sunt în decembrie şi ianuarie, iar cele mai puţine în august. Când sunt nori, ei sunt de tipul altocumus (vezi imaginea de mai jos). Cineva i-a şi numărat: 528,7 nori pe an (activitatea asta, să numeri norii, trebuie să fie una dintre cele mai frumoase meserii). Norii cirrocumus, care seamănă cu undele de pe nisipul mării, sunt foarte rari. Ei au fost zăriţi doar de două ori pe an.


Şi, pentru că se apropie sărbătorile de iarnă….

La Oradea numărul mediu al zilelor în care ninge este de 28 de zile într-un an, iar zilele în care avem zăpadă este de 37, 4. În ultimii 50 de ani, grosimea medie a stratului de zăpadă a atins doar 1,7 cm. Perioada de îngheţ stabil începe la Oradea în a treia decadă a lunii decembrie.

Acestea fiind spuse, vă urăm să aveţi mâine „o zi senină”. Şansa să nimerim este destul de mare aşa că…

Bibliografie
Dumiter Aurelia Florina, Clima si topoclimatele oraşului Oradea, Teză de doctorat, Oradea, 2007, versiunea online o găsiţi aici
Măhara Gheorghe, Lungu Tiberiu, Contribuţii la studiul climei oraşului Oradea, Lucrări Stiinţifice, II, Oradea, 1967, p. 253-261.

Sursa foto