Aflată la a XVI-a ediţie, manifestarea Zilele Muzeului Ţării Crişurilor întruneşte în perioada 14-23 Mai 2012 o serie de manifestări, conferinţe, expoziţii şi lansări de carte. Punctul de vârf al evenimentului îl constituie expoziţiile organizate cu ocazia Nopţii Muzeelor din Europa: “Aurul şi argintul dacic” (expoziţie de piese dacice de tezaur), “Doi pictori veneţieni la Oradea: Marcello şi Paolo Leoncini” şi expoziţia “Automate şi instrumente muzicale din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor”.
Zilele Muzeului Ţării Crişurilor debutează luni, 14 mai 2012 cu conferinţa Brăţările regale dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia (1999-2012), susţinută de dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României. Ziua de 15 mai este dedicată lansărilor de carte şi unui concert instrumental. Seria concertelor continuă şi în zilele următoare când sunt programate mai multe simpozioane precum şi o expoziţie care intră în categoria Video Art Event, Sign-out. Data de 18 mai marchează Ziua Internaţională a Muzeelor şi va fi sărbătorită prin vernisarea expoziţiei: “Doi pictori veneţieni la Oradea: Marcello şi Paolo Leoncini” şi o seară de gală.
“Noaptea Muzeelor din Europa”
Noaptea Muzeelor din Europa este un eveniment care se desfăşoară concomitent în noaptea de 19 mai în toate marile muzee din Europa. În Oradea, publicul va avea acces gratuit la toate muzeele Complexului „Muzeul Ţării Crişurilor” (Muzeul Ţării Crişurilor, Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, Muzeul Memorial „Ady Endre”). De Noaptea Muzeelor, orădenii pot vizita la Palatul Baroc expoziţia :”Aurul şi argintul dacic”.
Realizată de Muzeul Naţional de Istorie a României împreună cu Muzeul Ţării Crişurilor, expoziţia va cuprinde piese de excepţie din tezaurele de la Coada Malului, Herăstrău, Peretu, Sâncrăieni, Senereuş, patru brăţări din aur de la Sarmizegetusa Regia, monede de tip Koson din aur şi argint, cele din urmă o adevărată raritate numismatică, precum şi două umbo de scut aduse în ţară în luna mai 2011. Cuprinzând 15 panouri, expoziţia prezintă date semnificative despre istoria descoperirii şi recuperării brăţărilor, despre tehnologia şi sursele de materii prime folosite de bijutierii daci pentru producerea acestora, precum şi informaţii despre semnificaţia lor politică şi artistică. Expoziţia va rămâne deschisă până în 10 iunie.
Alături de această manifestare, vizitatorii muzeelor orădene mai pot vedea, în noaptea de 19 mai, expoziţiile: “Doi pictori veneţieni la Oradea: Marcello şi Paolo Leoncini” şi “Automate şi instrumente muzicale din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor”. O expoziţie de port popular din Bihor va fi prezentată la Muzeul memorial Aurel Lazăr iar Muzeul memorial Ady Endre va prezenta o expoziţie despre noul sediu al Muzeului Tării Crişurilor.
Programul complet al manifestarilor programate în cadrul Zilele Muzeului Ţării Crişurilor poate fi vizualizat mai jos, prin click pe ziua care vă interesează (click Back pentru a reveni la pagina):
Luni, 14 mai
Marţi, 15 mai
Miercuri, 16 mai
Joi, 17 mai
Ziua Internaţională a Muzeelor,vineri, 18 mai
Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 19 mai
Zilele de 21-23 mai